Impresii despre parenting

In ultima vreme, termenul de parenting este tot mai utilizat de parinti. Nici nu ne-am obisnuit bine cu el ca deja au aparut intrebari de genul „esuam in parenting?

Am citit si eu o carte despre parenting ca sa ma familiarizez cu conceptul si tot ce presupune acest concept. Am fost si nu am fost de acord cu ce am aflat – din punctul meu de vedere, multe lucruri de acolo sunt discutabile. Acum totul s-a transformat in stiinta – sa fii parinte a devenit o stiinta. Trebuie sa citim carti si sa ne informam despre cum sa ne crestem copiii.

Cum se descurcau cei de acum 100 – 500 de ani fara sfaturi clare despre ce au de facut cand devin parinti? Cred ca atunci predominau instinctele – deoarece educatia era redusa si nu avea acces la ea tot poporul. Oamenii se bazau pe instincte si pe experienta celor din jur la fel cum animalele isi cresc puii – fara a se documenta in prealabil.

Pentru ca societatea a evoluat si a devenit mai sigura, instinctele de supravietuire nu mai sunt atat de necesare. Prin urmare, au inceput sa dispara si atunci trebuia sa punem ceva in loc.. si a aparut – pe langa multe altele – parentingul.

Acum putem sa tindem spre perfectiune dar dupa cum am tot invatat, perfectiunea nu exista. Doar putem sa devenim mai buni si sa ne corectam unele imperfectiuni/ defecte.

Am tot citit ca esuam in parenting – mai ales acum cand lucram de acasa si nu avem timp sa ne ocupam de copii asa cum ar trebui. Dar inainte, cand lucram de la birou si ii lasam la after, nu esuam?

Nu cred ca esuezi in a fi parinte doar pentru ca nu respecti niste reguli si indicatii scrise intr-o carte sau pe internet. La fel cum poti sa esuezi si daca le respecti la virgula deoarece copiii sunt diferiti, parintii sunt diferiti, societatile sunt diferite. Prin urmare, nu exista o reteta unica de urmat pentru toate lumea.

Copiii trebuie sa se simta iubiti neconditionat si sa stie ca se pot baza oricand pe parinti. Iar parintii sa faca tot ce pot pentru  a le asigura copiilor ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta frumos.

Uneori, nu putem sa le oferim tot ce vor sau chiar au nevoie  – timp, hrana de calitate, haine, jucarii – acest lucru nu inseamna ca esuam. Daca nu petrecem suficient timp cu ei se datoreaza faptului ca lucram ca sa putem sa le oferim alte lucruri de care altfel ar fi privati si ei si noi. Am esua in alta parte.

Trebuie sa fie un echilibru asa cum il intelege fiecare.

Acum poti sa te bazezi pe instincte sau nu. Faptul ca s-a dezvoltat o stiinta este un lucru bun in sensul ca orice stiinta ne-a ajutat si ne ajuta sa evoluam si sa ne dezvoltam. Totusi, trebuie sa ne adaptam la copil si sa nu venim cu sabloane pe care sa le aplicam fiecarui copil.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top