Insula Madre este cea mai mare dintre cele trei insule Boromee. Este cunoscuta pentru spectacolul uimitor al azaleelor si cameliilor inflorite, al cedrilor si lamailor precum si pentru Cypres de Kasmire – cel mai mare exemplar din Europa.
Palatul de pe aceasta insula prezinta mobilier din resedintele istorice ale familiei Borromeo si contine cateva camere deosebite cum ar fi Camera papusilor, Camera anotimpurilor si o camera dedicata teatrului de papusi.
Cladirea din secolul al XVI-lea a fost deschisa publicului in anul 1978.
Am ajuns pe Insula Madre in jurul orei 17. Ni s-a atras atentia ca trebuie sa ne grabim deoarece palatul se inchidea la ora 17.30. Asa ca am urcat in graba treptele care ne duceau spre palatul de vara al Borromeilor.
In capatul scarilor ne-a intampinat un paun frumos colorat. Dupa ce i-am acordat atentia cuvenita, ne-am indreptat pasii catre intrarea in palat.
Palatul este mai putin maret in comparatie cu cel de pe insula Bella. Este alt stil, axat mai mult pe material si linii simple. Lemnul mi s-a parut mult mai prezent.
Atentia ne-a fost atrasa de papusile si marionetele expuse. Exista chiar o sala unde este amenajat un teatru de papusi. Nu am putut sa nu remarcam picturile din secolul al XVII-lea si portelanul…
Printre ferestrele larg deschise am putut sa vedem faimosul Cypres de Kasmire, cel mai maret copac (chiparos) din Europa. Acesta a fost plantat in urma cu aproximativ 200 de ani iar in 2006, o furtuna a reusit sa il doboare la pamant. A fost readus la viata prin eforturi fantastice si prin munca de echipa a gradinarilor, inginerilor si muncitorilor de cablu. Aceste detalii sunt specificate pe panoul de langa copac. Tot aici sunt imagini unde se poate poate vedea cum arata copacul inainte de 2006, cum era doborat la pamant si ce santier a fost cand i-au bagat radacinile la loc si l-au ancorat din toate partile cu cabluri. Dupa ce am coborat in gradina, am putut sa il admiram de aproape.
Nu am zabovit foarte mult deoarece aveam doar o ora pentru a vizita atat palatul cat si gradinile. Cred ca mai aveam nevoie de inca o ora ca sa putem sa ne bucuram de tot ceea ce era in jur si de tot ce ne aparea in cale.
Gradina mi s-a parut mult mai simpla decat cea de pe insula Bella. Desi am inteles ca frumoasele terenuri in stil englezesc au specii rare si depasesc chiar si insula Bella in varietatea si luxurianta plantelor, nu prea le-am recunoscut dar impresia lasata a fost una placuta. Totul era verde si foarte ingrijit. Drumul spre pontoane era incadrat de cate un gard verde frumos aranjat. Din cand in cand intrezaream cate un fazan sau paun care ne trata cu indiferenta.
Multi portocali si lamai ne indrumau pasii pe aleile gradinii spre iesire, unde trebuia sa ajungem pana la ora 18.10. La aceasta ora trecea ultimul vapor care ne putea duce in Stresa. Am fost atentionati de acest spect de angajatul de la palat care, atunci cand am iesit in gradina ne-a aratat pe ceas la ce ora trece ultimul vapor spre continent.
Pentru a vizita insula Madre trebuie platit biletul de acces de 15 eur / pers. Noi am avut un bilet combo de 25 eur, in baza caruia am putut sa vizitam Insula Madre si palatul si gradinile de pe Insula Bella.