Pentru ca a venit primavara iar vremea frumoasa ne imbie sa petrecem cat mai mult timp in aer liber, am decis sa vizitam obiectivele turistice nu foarte indepartate de casa.
Primul obiectiv aflat pe lista a fost Muzeul Golesti din Stefanesti, jud Arges, in apropiere de Pitesti. Drumul ne-a purtat printre case si curti de tara pana am ajuns la zidurile de caramida ale domeniului. Am parcat vis-a-vis, chiar in fata Bisericii Golestilor – biserica carea parea ca nu se viziteaza.
In momentul in care am trecut de poarta grea de la intrare, am fost placut surprinsi de ceea ce vedeam: o curte mare, frumoasa, cu alei pietruite, cu arbori seculari, cu un conac centrat si cu cladiri adiacente vopsite alb.
Intr-o laterala a curtii, copiii au fost atrasi de un frumos paun care isi etala penele intr-un imens evantai. Mi-ar fi placut ca pasarile sa circule libere pe alei dar ni s-a explicat ca exista riscul sa se sperie de vizitatori iar cusca le confera o oarecare siguranta.
Pe latura de vest, in spatele curtii erau bucatariile, camerele slujitorilor, grajdul cu fanar. Astazi, aceste camere sunt transformate in spatii pentru expozitiile temporare ale muzelui.
Intr-una din aceste camere a fost amenajat un spatiu in care sunt expuse machete reprezentand diferite constructii din lumea argesana. Spatiul destinat machetelor a fost completat cu trenulete – parintii studiau machetele iar copiii se distrau cu trenuletele care alergau vesele pe sine.
Din baia turceasca, construita la sfarsitul secolului al XVIII lea tot in coltul de nord-vest al incintei, s-a pastrat o singura camera. In vecinatatea ei se afla unul dintre cele patru turnuri de aparare ale domeniului.
Deoarece conacul nu putea sa ofere spatii suficiente pentru toti musafirii, pe latura de sud a curtii boieresti a fost construita o cladire in care se gaseau mai multe camere de oaspeti. Aici se gaseste sectia de istorie, unde sunt prezentate principalele momente si personalitati care au marcat istoria familiei Golescu.
Conacul a fost construit in anul 1640. Am remarcat beciul cu zidurile groase, parterul cu camerele de locuit si etajul din lemn, unde se afla sala de bal – etajul nu se viziteaza.
Accesul in toate camerele se face din holul principal: salonul in care se primeau oaspetii; biroul de lucru al fratilor Golescu unde s-a pus la cale revolutia de la 1848; camera Zincai Golescu in care a fost gazduit regele Carol I la venirea in Romania; camera orientala; camera in care a locuit familia doctorului Davilla – nu intelegeam de ce avea dr Davila o camera in conacul Golestilor.. si am aflat: pentru ca sotia sa era nepoata lui Dinicu Golescu.
Exista si salonul de iarna unde sunt expuse doua piese deosebite: tronul regilor Romaniei si biroul regelui Carol I.
Anexat curtii se afla parcul Golestilor. O mare de verdeata care cerea sa fie cosita dar lipsa personalului intarzia acest lucru. Cea care ne-a atras atentia a fost tiroliana – bucuria copiiilor care evident ca nu s-au multumit doar cu o singura tura.
Din parc se ajunge in muzeul etnografic in aer liber. Pe o suprafata de 10 hectare au fost remontate peste 30 de gospodarii din principalele zone viticole si pomicole ale Romaniei. In mijlocul lor, ai senzatia ca te afli pe ulita unui sat veritabil. Poti sa observi cum se traia intr-un bordei autentic, cum arata hanul, scoala sateasca, biserica si diferite alte gospodarii. Intr-un colt este amenajat si un spatiu de joaca pentru copii.
Exista si un parc hipic unde cei mici pot lua lectii de echitatie dar numai cu programare in prealabil.
Ar mai trebui mentionat ca in foisorul de paza, care este astazi intrarea principala a muzeului, a fost arestat Tudor Vladimirescu la 21 mai 1821.