“In vara anului 1938, pe Riviera franceza intrebarea care statea pe buzele tuturor nu era ce miscare va face Germania, ci daca trebuie sa-i faca reverente ducesei de Windsor.”
”Chanel l-a fermecat pe Bendor din prima clipa. Era frumoasa, eleganta, spirituala si extraordinar de independenta. Dintr-o fetita foarte saraca se transformase, pas cu pas si barbat dupa barbat, intr-o femeie de succes.”
”Trenul Albastru nu mai avea locuri libere, iar drumurile erau pline de masini incarcate cu bagaje. Desi Italia inca nu declarase razboi, lumea se grabea, panicata, sa ajunga la Paris, insa calatoria – care de obicei dura treisprezece ore, de data aceasta a durat patruzeci de ore, iar oamenii erau nevoiti sa astepte si cate trei zile in gari pana reuseau sa prinda loc in vreun tren.”
”La trei saptamani dupa inceperea razboiului, Chanel a inchis Casa Chanel din Paris si si-a concediat angajatii fara a-i preveni. Patru mii de femei si-au pierdut locurile de munca.”
”A urmat unul dintre cele mai curioase episoade din viata lui Chanel – o posibila incercare de a mijloci incheierea unui acord de pace intre Aliati si puterile Axei.”
”… ratia lunara de paine se injumatatea in mod constant, iar carnea de pui si iepure, care teoretic ar fi fost permise la fiecare trei luni, disparuse de ani buni (pisicile disparusera si ele de pe strazi, fiind prinse si vandute drept carne de iepure pe piata neagra, la preturi mari).
”… in clipa in care americanii intrasera in Paris, Chanel a spus ca fiecare soldat american poate primi o sticluta de Chanel No. 5 gratis, pentru sotie sau iubita. Cei care nu vorbeau franceza nu aveau decat sa arate cinci degete pentru a arata ca vor o sticluta din cel mai celebru parfum din lume.”
Riviera lui Chanel – Viata, iubirea si lupta pentru supravietuire pe Coasta de Azur, 1930 – 1944; Anne de Courcy; Editura Litera, 2000