Scoala pentru roboti

Cand ma gandesc la anii de scoala, realizez ca imparteam cursurile in „ore grele” (matematica, romana, fizica, chimie, s.a) si „ore usoare”. „Orele usoare” erau cele care te ajutau sa iti maresti media. Toata lumea avea note mari la desen, muzica, lucru manual si sport. In plus, aceste ore erau placute si asteptate de toti colegii. Nu se plangea nimeni ca incepe „muzica” sau „desenul”. La cursul de desen aveai o ora in care erai tu cu tine si cu foaia ta si puneai culorile pe hartie asa cum simteai.

Acum se renunta la cursurile usoare pentru ca, intre timp au devenit grele si strica media elevilor – conform unor parinti. De fapt, se renunta la ele deoarece Ministerul Educatiei trebuie sa reduca numarul de ore pe care elevii din ciclul primar si gimnazial il petrec la scoala. Modificarea numarului de ore va incepe din toamna aceasta si se va termina in 2025-2026, cand toate clasele vor avea numarul de ore diminuat cu pana la 5 ore pe saptamana.

Astfel, au aparut variantele de plan cadru, variante in care dispar:

  • o ora de dezvoltare personala (clasa 0)
  • o ora de muzica si miscare (clasa aIIa,  a IIIa si aIVa)
  • o ora de arte vizuale si abilitati practice
  • o ora de educatie tehnologica
  • o ora de consiliere si dezvoltare personala (clasa aVIIa)
  • dispare latina (clasa aVIIa)

O alta varianta ar fi ca muzica si desenul sa devina o ora sub denumirea de educatie artistica.

Inteleg: trebuie sa se scoata ore din programul elevilor pentru ca acestia sa stea mai putin timp la scoala. Pot sa inteleg acest lucru. Nu inteleg de ce trebuie scoase in primul rand orele usoare? De ce trebuie sa dispara (daca o tinem tot asa – or sa dispara cu totul) materii care exista de cand lumea – muzica si desenul? Inainte sa apara alfabetul, oamanii preistorici pictau pe peretii pesterilor.. Si s-a continuat cu desenul si dupa ce a aparut scrierea.. De acord, societatea evolueaza dar ce ia locul acestor materii? Contopirea lor intr-una singura este solutia?

Sunt parinti care considera ca elevii nu au nevoie de materii de umplutura. Sa se faca doar materiile de baza pentru ca elevii sa aiba timp sa se relaxeze dupa scoala. De acord si cu acest lucru doar ca nu vad ce o sa ii mai relaxeze la scoala. Daca fac doar materii cu greutate or sa fie mai relaxati? In plus, solutia de a miscora numarul de ore petrecut la scoala avantajeaza mai mult pe cei care au cine sa lase copiii sau care lucreza de acasa. Altfel, ora castigata de la scoala o sa se adune la orele petrecute la after.

Urmarind aceeasi idee, alti parinti sunt de parere ca „decat mult si prost, mai bine putin si bun”. „Putin” inseamna „fara materiile de umplutura”? Dupa cum spunea alt parinte – in scoala roamaneasca sa se faca doar romana, matematica si materii de BAC.

Totusi, muzica, desenul, educatia tehnologica (lucrul manual), sportul nu erau despre performanta ci erau menite sa dezvolte motricitatea si abilitatile practice ale copiilor precum si sa dobandeasca o cultura artistica. Era vorba despre exercitiu si relaxare.

Studiile arata ca desenul relaxeaza iar sportul mai consuma din energia celor mici care nu pot sa stea nemiscati 4 ore si sa invete doar romana si mate.

Care este problema reala? Ca petrec prea multe ore la scoala?.. sau ca petrec fara rezultat? Am observat din ce in ce mai multi copii si adulti, care nu scriu corect, care nu se exprima coerent si nu au o gandire logica in scris. Prin urmare, problema pare sa fie in alta parte. Poate clasele ar trebui sa aiba mai putini copii. Poate materia ar trebui altfel structurata. Poate profesorii ar trebui sa urmeze cursuri care sa ii ajute sa predea materia mai interactiv. Generatiile s-au schimbat. Copiii nu stau nemiscati in banci cum se statea acum 30 de ani. Poate ca nu au rabdare sa stea linistiti si sa o asculte pe d-na deoarece stiu ca pot afla lucruri interesante si din afara scolii. Poate…

Scoala trebuie sa fie atractiva pentru copii iar acest lucru nu o sa se intample daca or sa faca doar materii importante. Copilul meu era cel mai fericit cand avea sportul. De ce? Pentru ca la sport poate sa faca ce stie mai bine un copil: sa se joace si sa isi consume energia. Apoi, poate sa devina serios si sa invete si romana si matematica..

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top