Superficialii – Efectele internetului asupra creierului uman – Nicholas Carr

”Rolul nostru esential este acela de a produce instrumente din ce in ce mai sofisticate… pana cand tehnologia va dezvolta capacitatea de a se reproduce de una singura. In acel moment, noi devenim de prisos.”

”Modurile noastre de gandire, perceptie si actiune, o stim acum, nu sunt pe de-a-ntregul determinate de genele noastre. Nu sunt nici pe deplin determinate de experientele noastre infantile. Le schimbam prin modul in care traim – si… prin uneltele pe care le folosim.”

”Uneori, uneltele fac ceea ce le spunem noi sa faca. Alteori, noi ne adaptam cerintelor uneltelor noastre.”

„Citirea pe tacute era in mare masura necunoscuta in lumea antica. … noile codexuri erau aproape intotdeauna citite cu glas tare, fie ca cititorul se gasea intr-un grup sau de unul singur.”

”… in scrierea timpurie nu existau spatii intre cuvinte.”

”… viitorul cunoasterii si al culturii nu se mai afla in carti sau in ziare, in programe de radio sau in TV, in discuri sau CD-uri. El se afla in fisiere digitale, lansate cu viteza luminii prin mediumul nostru universal.”

”Prin alegerile pe care le-am facut, constient sau nu, in ceea ce priveste modul in care utilizam computerele, noi am respins traditia intelectuala a concentrarii solitare si in deplina izolare, etica pe care ne-a implantat-o cartea.”

“… cercetarile continua sa arate ca oamenii care citesc texte liniare inteleg mai mult, tin minte mai mult si invata mai mult decat aceia care citesc texte impanate cu linkuri.”

“… atunci cand incepem sa utilizam webul ca pe un inlocuitor al memoriei personale, ocolind procesele interne de consolidare, riscam sa ne golim mintile de bogatiile lor.”

“Marele pericol care ne pandeste pe masura ce depindem tot mai mult de computere … este acela ca vom incepe sa ne pierdem umanitatea, sacrificand insesi calitatile care ne separa de masini.”

”… cu cat e mai sclipitor softul, cu atat mai sters este utilizatorul.”

“… pe masura ce ajungem sa ne bizuim pe computere, pentru ca acestea sa medieze intelegerea lumii de catre noi, propria noastra inteligenta se aplatizeaza intr-o inteligenta artificiala.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top